Kapadokija

Kapadokija, Turska

već od 690€

Opis destinacije

Kapadokija je zadivljujuća oblast centralne Anadolije. Postala je poznata po svojim podzemnim gradovima nastalim u prvom milenijumu nove ere i velikim pećinskim manastirima koji datiraju s početka hrišćanstva. Pri susretu sa Kapadokijom nevoljno se nameće misao da je to druga planeta. Pejzaži koji se ukazuju ne liče ni na šta do tada vidjeno, tamo su vulkani sa zasneženim vrhovima, kameniti masivi i plodne doline. Glavna znamenitost su ogromne prirodne figure formirane od tufa i bazalta za koje se teško može poverovati da je delo prirode a ne ljudskih ruku. Ovaj region je interesantan ne samo po izuzetnoj prirodi već i po mogućnosti pronicanja u prve godine istorije hrišćanske crkve. Pećinska naselja i nacionalni park Goreme su danas na spisku svetske kulturne baštine UNESCO.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Avion
  • Cenovnik
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
5 dana / 4 noćenja
POLAZAK: 18/05/2021, POVRATAK: 22/05/2021

Cena aranžmana: 740e
First minute 690e (517e + 173e aerodromske takse)
Doplata za jednokrevetnu sobu: 120e (isključivo za upit)

U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO
- Hotelski smeštaj u navedenim hotelima ili sličnim na bazi polupansiona.
- Aerodromske takse
- Svi unutrašnji avio letovi ako su predviđeni programom.
- Sva razgledanja prema programu.
- Sve ulaznice za muzeje prema programu.
- Svi obroci prema programu.
- Prevoz luksuznim klimatizovanim autobusom prema planu.
- Profesionalni vodiči.
- Napojnice u hotelima.
- Lokalne takse.

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO
- Pića i obroci koji nisu navedeni u programu
- Svi lični troškovi
- Napojnice vozaču i vodiču

FAKULTATIVNI IZLETI
- LET BALONOM IZNAD KAPADOKIJE

Prilikom prijave za putovanje putnici mogu izvršiti i u celosti uplatiti i rezervaciju za let.
Rezervacija će se vršiti za svakog putnika individualno .
Cena leta balonoim se kreće od 190 eur po putniku. Cena je svakodnevno podložna promeni o čemu će putnici biti unapred obavešteni prilikom bukiranja istog.
Uplaćeni iznos se ne vraća i ako putnik otkaže svoje putovanje.
U slučaju lošeg vremena na destinaciji i jakih vetrova, let se otkazuje i uplaćeni novac se putniku vraća u celosti.

SMEŠTAJ U MOGUĆIM HOTELIMA:
Perissia 5* (naše mišljenje 4+) http://www.perissiahotel.com/
Hotel se nalazi u mestu Urgup, 15-ak minuta vožnje do Goremea. Nosilac je SAFE2STAY sertifikata. Hotel ima 352 sobe, u svakoj WI-FI, set za kafu I čaj, mini-bar, sef, klimu, kupatilo, fen za kosu. Sobe se čiste na zahtev gostiju o čemu se obaveštava recepcija. Zbog pandemije spa centar I unutrašnji bazen neće raditi. O merama koje hotel sprovodi možete se upoznati u agenciji.
1. dan BEOGRAD – ISTANBUL- KAPADOKIJA
Sastanak grupe na aerodromu Beograd u 07.00 sati ujutru. Poletanje za Istanbul (TK let 1082 u 09.10 sati). Nakon sletanja u Istanbul nastavak putovanja letom TK 2008 u 17.45 za Nevsehir. Sletanje u Nevsehir je oko 19.10 po lokanom vremenu, transfer do hotela, večera i noćenje.

2. dan KAPADOKIJA
Let balonom; rano jutarnji polazak.
Nakon doručka, polazi se u razgledanje ovog po svemu jedinstvenog mesta na svetu. Krećemo od Nacionalnog parka Goreme,nastavljamo ka Ućhisar kućama u stenama i Dolini golubova. Obilazi se muzej na otvorenom Goreme sa mnoštvom crkvica oslikanih vizantijskim freskama. Prolazeći kroz Pašaba dolinu pogled će vam privući kupasto oblikovane ćelije koje izgledaju kao da ih je radio neki savremeni umetnik! Iskoristite posetu ovom mestu za jedinstvene fotografije ove lepe doline. Poslednje mesto u današnjem programu je Avanos, poznati grad ove regije po svojoj ručno radjenoj keramici. Grad su osnovali Hetiti na obalama reke Halys. Koristeći crvenu glinu sa priobalja reke, razvili su jedinstveni stil u proizvodnji keramike. Pre povratka u hotel poseta i mala zabava u Dolini Ruža uz zalazak sunca i degustaciju vina. Povratak u hotel, večera, noćenje.

3. dan KAPADOKIJA
Nakon doručka, polazimo u vožnju do Derinkuyu podzemnog grada otkrivenog tek 1963. apsolutno očaravajući inžinerski poduhvat, grad izgrađen oko 85 metara ispod površine zemlje, grad u kojem je moglo stanovati čak 20.000 stanovnika! Prema rečima Odeljenja za kulturu Turske, ovaj podzemni grad su izgradili Frigijci, indoevropski narod iz vremena antike, u periodu između 8. i 7. veka pre nove ere, a veruje se da je proširen u doba Vizantijskog carstva. Obilazak Ihlara doline koju jedinstvenom čini istorija njenih prvih stanovnika. Ceo kanjon je u saćasto raspoređenim ćelijama, u stenama isklesanim podzemnim crkvama iz vizantijskog perioda. Kako je cela dolina imala dovoljno vode i obilovala ovako skrivenim mestima, baš ovde su nastale i prve naseobine Hrišćana koji su bežali od progona rimske vojske. Odlazimo do manastira Selime nastalog u 8-9 veku p.n.e. Povratak u hotel, večera, noćenje. Opciono: Tursko veče u restoranu ( folklor, trbušni ples, neograničena količina lokalnog pića, transferi…cena 25 eur po osobi)

4. dan KAPADOKIJA
Nakon doručka, posetiće se lepo očuvane kuće i u stenama isklesane vizantijske crkvice. Sinassos je nekada bio letovalište bogatih ribara iz Istanbula. Kada bi se završila sezona ribolova na Crnom i Mramornom moru, ovi grčki ribari iz Konstantinopolja i okoline, bi dolazili u Sinassos da provedu dugačke letnje mesece u mirnoj atmosferi i na suvom vazduhu. Kamene kuće u Sinassosu sa svojim lepo ornamentisanim prozorima i vratima će vas navesti da se osetite kao da ste na snimanju nekog filma u 19. veku. Do 1923. godine I razmene stanovništva u Sinasosu su živeli složno I Grci I Turci. Posetiće se crkva Konstanina I Elene iz 1729. godine, obnovljene 1850. godine. Sinasos se smatrao “Atinom Kapadokije” sve do razmene stanovništva zato što je bio kulturni centar Grka u ovoj regiji.
Odlazimo do Manastira Kešlik iz 13 veka, manastira Arhanđela Mihajla i Stevana. Videćemo freske I monaške odaje pa odlazimo do Soanli doline sa uklesanim crkvicama u steni. Povratak u hotel, slobodno vreme, večera i noćenje.

5. dan KAPADOKIJA-ISTANBUL-BEOGRAD
Nakon doručka, odjava iz hotela, slobodno vreme do polaska na transfer. Polazak za Nevšehir i let za Istanbul TK 2005 u 15.05 sati i nastavak leta za Beograd, letom TK 1083 u 18.45 sati u lokalu. Sletanje u Beograd je predviđeno za 19.30 sati po lokalnom vremenu. Kraj programa.
Cene putovanja su iskazane u evrima. Plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu za efektivu NBS na dan uplate. 

Plaćanje se može vršiti u gotovini, Rezervacija se potvrdjuje uplatom akontacije u iznosu od 40% od cene putovanja. Ostatak od 60% uplaćuje se najkasnije 15 dana
pre polaska na putovanje, osim ako nije drugačije naglašeno (Rani booking, akcije...).

Platnim karticama (Dina,Master Card,Visa,Visa Electron, Maestro)

PLAĆANJE ČEKOVIMA GRADJANA
Akontacija 40% , ostatak - odloženo plaćanje čekovima građana , u tri jednake mesečne rate, bez kamate.

OLY

Grčka

Idealan odmor za celu porodicu

Evropski gradovi

Upoznajte Evropu sa nama