Atina

Atina, Grčka

već od 529€

Opis destinacije

Atina, kolevka zapadne civilizacije, prepoznatljiva po klasičnim mermernim stubovima, ali i kao moderan, urban grad sa gustim saobraćajem. Grad se prostire između ovih krajnosti, a raznovrsni uticaji Istoka i Zapada prepliću se na pijacama, u kafeima i tavernama koji su izgrađeni na antičkim ruševinama, a naslanjaju se na vizantijske crkve optočene zlatom. Prva asocijacija pri pomenu Atine sigurno je Akropolj sa Partenonom kao najvećim i najznačajnijim hramom koji dominira Atinom već dve i po hiljade godina. Podignut u doba Perikla, hram je bio posvećen zaštitnici grada boginji Atini. Kao i mnogi drugi artefakti, statua boginje napravljena od slonovače i zlata nije sačuvana. Sudbina Akropolja neraskidivo je povezana sa sudbinom samog grada, tako da je Partenon tokom vekova bila hrišćanska crkva, tokom osmanske vladavine bila je džamija, potom barutana šo je umalo dovelo do njegovog uništenja tokom granatiranja Mlečana u XVII veku. Međutim, mnogi istoričari tvrde da je Partenon pretrpeo najveća oštećenja kada je lord Eldžin skidao reljefe sa hrama i odneo ih u Englesku.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Avion
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
ATINA 
April – Maj 2024.
Polazak/povratak: 
27.04. - 01.05.2024. 
02.05. - 06.05.2024. 
5 dana (4 noćenja) – redovna linija Air Serbia 

Datum putovanja27.04 – 01.05.2024.02.05 – 06.05.2024.
Broj dana / noći5 dana / 4 noći5 dana / 4 noći
Achillion Hotel 3*, noćenje sa doručkom
Cena po osobi u dvokrevetnoj standardnoj sobi529€549€
Jednokrevetna soba675€695€
3.odrasla osoba u dvokrevetnoj sobi499€519€
Dete od 2 do 11.99 godina u dvokrevetnoj sobi479€499€
Breeze Boutique Hotel 4*, noćenje sa doručkom
Cena po osobi u dvokrevetnoj standardnoj sobi-579€
Jednokrevetna soba-699€
3.odrasla osoba u dvokrevetnoj sobi-549€
Dete od 2 do 11.99 godina u dvokrevetnoj sobi-519€
Boss Boutique Hotel 4*, noćenje sa doručkom
Cena po osobi u dvokrevetnoj standardnoj sobi559€-
Jednokrevetna soba695€-
3.odrasla osoba u dvokrevetnoj sobi529€-
Dete od 2 do 11.99 godina u dvokrevetnoj sobi509€-
International Atene 4*, noćenje sa doručkom
Cena po osobi u dvokrevetnoj standardnoj sobi-579€
Jednokrevetna soba-699€
3.odrasla osoba u dvokrevetnoj sobi-549€
Dete od 2 do 11.99 godina u dvokrevetnoj sobi-519€
Titania 4*, noćenje sa doručkom
Cena po osobi u dvokrevetnoj standardnoj sobi699€759€
Jednokrevetna soba--
3.odrasla osoba u dvokrevetnoj sobi--
Dete od 2 do 11.99 godina u dvokrevetnoj sobi--
Astor 4*, noćenje sa doručkom
Cena po osobi u dvokrevetnoj standardnoj sobi739€789€
Jednokrevetna soba--
3.odrasla osoba u dvokrevetnoj sobi--
Dete od 2 do 11.99 godina u dvokrevetnoj sobi--
Royal Olympic Hotel 5*, noćenje sa doručkom
Cena po osobi u EXECUTIVE dvokrevetnoj sobi759€809€
Jednokrevetna soba975€1.109€
3.odrasla osoba u dvokrevetnoj sobi729€779€
Dete od 2 do 11.99 godina u dvokrevetnoj sobi699€749€

Jedinstvena cena putovanja obuhvata:  
- Prevoz putnika redovnom linijom kompanije Air Srbija na relaciji Beograd – Atina – Beograd sa uključenim  aerodromskim taksama 
- Grupni transfer autobusom od aerodroma u Atini do izabranog hotela u odlasku i povratku - Panoramsko razgledanje grada 
- 4 noćenja u izabranom smeštajnom objektu na bazi odabranih usluga 
- Usluge vodiča Big Blue-a kao i usluge lokalnog vodiča na srpskom jeziku i troškove organizovanja putovanja - Standardni prtljag je prtljag čija težina ne prelazi 23 kg i 8 kg ručnog prtljaga

U cenu putovanja nije uračunato: 
- Obavezna ekološka taksa u vezi sa klimatskim promenama će se računati kao fiksni iznos po danu i po sobi,  u zavisnosti od vrste smeštaja i iznosiće: 4 € za hotele sa 5*; 3 € za hotele sa 4*; 1.5 € za hotele sa 3*, za  boravak u periodu od 01.novembra do 28. ili 29.februara tekuće godine, a za period boravka od 01.marta do  31.oktobra tekuće godine ekološka taksa će se računati kao fiksni iznos po danu i po sobi, u zavisnosti od  vrste smeštaja i iznosiće: 10 € za hotele sa 5*; 7 € za hotele sa 4*; 3 € za hotele sa 3*. Taksa se plaća na licu  mesta prilikom prijave ili odjave iz smeštajnog objekta. Na osnovu člana 30 zakona domicilne zemlje,  br.5073/2023, odluka o ekološkoj taksi u vezi sa klimatskim promenama stupa na snagu od 01.01.2024. 
- Međunarodno putno zdravstveno osiguranje 
- Individualni troškovi putnika i fakultativni izleti

FAKULTATIVNI IZLETI:

- Akropolj – Poseta u prepodnevnim satima spomeničkom kompleksu iz „zlatnog doba” Periklove Atine na  Akropolju: Propileji, Hram Beskrilne pobede, Erehtejon, Partenon. Cena izleta oko 45 evra. U cenu je  uračunata ulaznica za lokalitet. 

- Peloponez (Argolida) - Vožnja pored Eleusine (mesta gde je u antičko doba bila poštovana boginja Demetra  u čiju čast su bile organizovane Eleusinske misterije) i Megare (čuvenog antičkog filozofskog centra) do  Korintskog kanala. Posle kraće pauze nastavak putovanja do Epidaurusa, svetilišta boga Asklepija (Aesculap).  Razgledanje čuvenog pozorišta poznatog po izuzetnoj akustičnosti. Nastavak putovanja do jedinstvenog  NAFPLIONA – jedna od najlepših varoši Peloponeza, poznata i kao grad tri tvrđave " Akronavplia" (drevna  tvrđava), " Bourtzi " (otomanska tvrđava) i " Palamidi " (srednjevekovna tvrđava). Pešačko razgledanje centra  grada i slobodno vreme za kraći odmor. Polazak do „zlatom bogate" Homerove i Šlimanove Mikene.  Razgledanje: Lavlja vrata, Kiklopski zidovi, kraljevski krug grobova, ostaci Megarona (kraljevske palate u kojoj  je, prema predanju, ubijen legendarni kralj Agamemnon) i Atrejeva riznica, čudo tehnike XIV veka p.n.e. Cena  izleta oko 65 evra. U cenu nisu uračunate ulaznice za lokalitete. Povratak u hotel.  

- Rt Sunion – Vožnja do luke Pirej. Posle kraće pauze u živopisnoj luci, vožnja kroz poznata letovališta na  Apolonovoj obali, nastavak putovanja ka steni gde se, prema mitologiji, sa ovim svetom rastao legendarni  atinski kralj Egej i svoje ime podario okolnom moru. Na uzvišenju dominiraju ostaci nekadašnjeg hrama  posvećenog Posejdonu, bogu mora. U povratku za Atinu kratka poseta poznatom letovalištu Glifada. Cena  izleta oko 40 evra. U cenu nije uračunata ulaznica za lokalitet. 

- Krstarenje Saronskim Zalivom sa posetom ostrvima HIDRA, POROS i EGINA  
Odlazak na celodnevno krstarenje u ranim jutarnjim satima, organizovanim transferom lokalne agencije, i  ukrcavanje na brod oko 08:00 ujutru. Nakon tročasovne plovidbe dolazimo u marinu ostrva Hidra poznatog  kao stecište umetnika, slikara i fotografa, koje privlači svojim kospomolitskim duhom svetski džet set. Danas  predstavlja oazu mira, pre svega Atinjanima, koji ovde provode vikende. Motorni saobraćaj na ostrvu nije  dozvoljen. Grad Hidra je dobro očuvan, sa lepim starim jezgrom, uskim, krivudavim, kamenim ulicama, na  brdu iznad zaliva. Slobodno vreme za šetnju i obilazak. U nastavku plovidbe do ostrva Poros na donjoj palubi  broda biće serviran ručak (piće nije uključeno). Na malom ostrvu i mestu Poros boravi se oko 45min. Ostrvo  je smešteno u južnom delu Saronskog zaliva. Mirno, zeleno i pitomo, sa lepim plažama i živopisnim gradićem,  nezaobilazna je stanica na proputovanju kroz Saronski zaliv, u bilo koje doba godine. Jedna od znamenitosti  je sat kula iz 1927.godine, kao i arheološki muzej, biblioteka, ostaci Posejdonovog hrama na severu ostrva.  Potom sledi plovidba do ostrva Egina (Aegina). Legenda kaže da je ime dobilo po devojci koju je oteo Zevs i  poklonio je svom sinu Alakosu, jednom od sudija podzemnog sveta. Danas je čuveno po pravoslavnom hramu Svetog Nektarija (Agios Nektarios) i ostacima hrama Afea (Aphaia)  iz V veka p.n.e. Gosti mogu i da u sopstvenoj režiji prošetaju gradićem, koji je čuven i kao prestonica Grčke,  u periodu od 1828. do 1830. godine. Ostaci ovog perioda se najviše vide u neoklasičnoj arhitekturi koja  dominira gradićem. Duž ulica su brojni restorani, kafei i prodavnice suvenira. Zadržavanje na ostrvu je oko  dva sata uz mogućnost doplate ekskurzije (odlazak na najlepše plaže na ostrvu i riblje pijace, poseta  manastiru Svetog Nektarija i hramu boginje Atina Afeja). U povratku ćete uživati u tradicionalnom folklornom  performansu na brodu. Očekivano vreme povratka u luku je oko 19h. Cena izleta oko 140 evra. U cenu nisu  uračunati obilasci na ostrvu Aegina i konzumacija pića u toku ručka.  

- Krstarenje Atinskom rivijerom i Saronskim Zalivom sa posetom ostrvima ANGISTRI, METOPI i EGINA Odlazak na celodnevno krstarenje u jutarnjim satima, organizovanim transferom lokalne agencije, i  ukrcavanje na brod oko 08:45 ujutru. Nakon plovidbe od oko dva sata dolazimo do ostrva Angistri carstva  lepote i mira koje ostavlja bez daha. Zadržavanje oko dva sata na plaži Angisti, za kupanje i relaksaciju. Veći  deo ovog ostrva je priroda, dok je samo manji deo naseljen. Nastavak plovidbe do ostrva Metopi za koji se  kaže da je nenaseljeni raj Saronskih ostrva. Ostrvo je poznato kao stanište morskih kornjača. Planirano  zadržavanje je oko 20 minuta.Potom sledi plovidba do ostrva Egina (Aegina). Legenda kaže da je ime dobilo  po devojci koju je oteo Zevs i poklonio je svom sinu Alakosu, jednom od sudija podzemnog sveta. Danas je  čuveno po pravoslavnom hramu Svetog Nektarija (Agios Nektarios) i ostacima hrama Afea (Aphaia) iz V veka  p.n.e. Poseta tradicionalmo ribarskom selu PERDIKA, koje se nalazi južno od gradića Egina. Slobodno vreme  za individual obilazak sela ili individulanu posetu obližnjem ostrvu Moni (netaknuti raj i priroda). Zadržavanje  oko 2 sata. U povratku ćete uživati u jedinstvenom zalasku sunca i krstarenju Atinskom rivijerom uz DJ  program na brodu. Očekivano vreme povratka u luku je oko 19h. Cena izleta oko 100 evra. U cenu nisu  uračunati individulani obilasci i konzumacija pića u toku ručka. SMEŠTAJ:  
Hotel Achillion 3*  
Lokacija: Hotel se nalazi na samo nekolimo minuta hoda od trga Omonia i istoimene metro stanice odakle  metro linija saobraća do ostalih delova Atine. Hotel je na pešačkoj udaljenosti od brojnih znamenitosti Atine:  Arheološkog muzeja, Akropolja, trga Sintagama, boemske četvrti Plaka i čuvenog Monastirakija.  Hotelski sadržaj: U sklopu hotela se nalazi bar, restoran i recepcija.  
Sobe: Hotel ima 63 sobe. Standard soba je dvokrevetna soba, strukture francuski ležaj ili dva osnovna ležaja,  uz mogućnost jednog pomoćnog ležaja (drvene ili metalne konstrukcije na rasklapanje). Sobe su opremljene  kuptilom fenom za kosu, direktnom telefonskom linijom, sat TV-om, frižderom.  
Usluga: Noćenja sa doručkom. Doručak na bazi švedskog stola (po principu samoposluživanja). Hotelijer ima  parvo da promeni tip posluživanja obroka zavisno od broja gostiju u hotelu. 
Kontakt: www.achillionhotel.com 

Boss Boutique Hotel 4*  
Lokacija: Novootvoreni hotel nalazi se na 300 metara od Narodnog pozorišta Grčke i 700 metara od poznatog  trga Omonia. Međunarodni aerodrom Elefterios Venizelos je od hotela udaljen oko 30 kilometara.  Hotelski sadržaj: U sklopu hotela se nalazi recepcija koja radi 24 časa, restoran i 108 soba.  Sobe: Standard soba (oko 20m2) je dvokrevetna soba, strukture francuski ležaj ili dva osnovna ležaja, uz  mogućnost jednog pomoćnog ležaja (drvene ili metalne konstrukcije na rasklapanje). Sve standardne sobe  imaju klima uređaj, flat TV, kupatilo (fen za kosu), mini bar, sef i balkon. Wi-Fi internet je dostupan u svim  sobama i besplatan je za goste hotela.  
Usluga: Noćenja sa doručkom. Doručak na bazi švedskog stola (po principu samoposluživanja). Hotelijer ima  parvo da promeni tip posluživanja obroka zavisno od broja gostiju u hotelu.  
Kontakt: www.bossboutiqueathens.com 

Breeze Boutique Hotel 4* 
Lokacija: Hotel je otvoren u junu 2018. godine. Nalazi se na 200 metara od trga Omonija i metro stanice sa  koje saobraćaju linije do svih delova Atine. Poznati trg Sintagma i pešačka zona Ermou je od hotela udaljena  2 kilometara. Nacionalni arheološki muzej se nalazi na oko 600 metara, a međunarodni aerodrom Elefterios  Venizelos je od hotel na udaljenosti od oko 38 km.  
Hotelski sadržaj: U sklopu hotela se nalazi sala za doručak, kafe bar i recepcija.  
Sobe: Standard soba (oko 19m2) je dvokrevetna soba, strukture francuski ležaj ili dva osnovna ležaja, uz  mogućnost jednog pomoćnog ležaja (drvene ili metalne konstrukcije na rasklapanje). Standardne sobe u  svom sastavu imaju kupatilo (fen za kosu), klimu uređaj, flat TV, sef, mini bar. U svim sobama je dostupan  besplatan Wi-Fi internet.  
Usluga: Noćenja sa doručkom. Doručak na bazi švedskog stola (po principu samoposluživanja). Hotelijer ima  parvo da promeni tip posluživanja obroka zavisno od broja gostiju u hotelu.  
Kontakt: www.breezeboutiqueathens.com

Brown Kubic Athens 4* 
Lokacija: Hotel se nalazi u neposrednoj blizini Narodnog pozorišta, na samo nekolimo minuta hoda od trga  Omonia i istoimene metro stanice odakle metro linija saobraća do ostalih delova Atine. Hotel je na pešačkoj  udaljenosti od brojnih znamenitosti Atine: Arheološkog muzeja, Akropolja, trga Sintagama, boemske četvrti  Plaka i čuvenog Monastirakija.  
Hotelski sadržaj: Ovaj moderan hotel iz grupacije Brown hotels poseduje recepciju koja je na usluzi gostima  24h, panoramsku terasu na poslednjem spratu hotela, bar, teretanu i spa centar kao i salu za sastanke. Hotel  raspolaže sa 112 soba.  
Sobe: URBAN soba je standradna dvokrevetna soba, strukture fracuski ležaj ili dva osnovna ležaja. Svaka soba  ima kupatilo, direktnu telefonsku liniju, SAT TV, sef, klimu, mini bar, wi-fi internet.  
Usluga: Noćenja sa doručkom. Doručak na bazi švedskog stola (po principu samoposluživanja). Kontakt: www.brownhotels.com/athens/kubic 

Hotel International Atene 4* 
Lokacija: Udaljen je oko 29km od aerodroma Elefterios Venizelos. U neposrednoj blizini hotela nalazi se  Nacionalno pozorište Grčke, trg Omonija i metro stanica Omonija koja je udaljena oko 200m. Hotelski sadržaj: Hotel poseduje recepciju koja radi 24h, terasu, bar, besplatni WiFi.  Sobe: Hotel ima ukupno 140 soba. Standard soba je dvokrevetna soba, strukture francuski ležaj ili dva  osnovna ležaja, uz mogućnost jednog pomoćnog ležaja (drvene ili metalne konstrukcije na rasklapanje). Sve  sobe su opremljene: fenom za kosu, sefom, mini frižiderom, TV-om.  
Usluga: Noćenja sa doručkom. Doručak na bazi švedskog stola (po principu samoposluživanja). Kontakt: www.internationalatenehotel.com 

Hotel Titania 4* 
Lokacija: Ovaj gradski hotel nalazi se u srcu Atine. Nalazi se između trga Sintagma i trga Omonia na oko 1,5  km od Plake i Akropolja. Udaljen je oko 29 km od aerodroma Elefterios Venizelos. 
Hotelski sadržaj: Hotel poseduje recepciju, lobi bar, restoran, kongresnu salu, parking, Wi-fi, fitnes (uz  doplatu).  
Sobe: Hotel ima ukupno 385 soba. Standardne sobe površine oko 20 m2 namenje za smeštaj dve osobe.  Sadrže francuski ležaj ili dva osnovna ležaja. Sve sobe imaju kupatilo, fen, klima uređaj, sef, mini frižider, TV,  Wi-Fi. 
Usluga: Noćenja sa doručkom. Doručak se služi po principu švedskog stola. Hotelijer ima pravo da promeni  tip posluživanja obroka zavisno od broja gostiju u hotelu. 
Kontakt: www.titania.gr 

Hotel Astor 4* 
Lokacija: Ovaj gradski hotel nalazi se u srcu Atine. Udaljen oko 800m od Plake i oko 1,2 km od Akropolja.  Udaljen je oko 29 km od aerodroma Elefterios Venizelos. 
Hotelski sadržaj: Hotel poseduje recepciju, lobi bar, restoran, kongresnu salu, Wi-fi.  Sobe: Klasik sobe površine oko 22 m2 namenje za smeštaj dve osobe. Sadrže dva osnovna ležaja. Sve sobe  imaju kupatilo, fen, klima uređaj, sef, mini frižider, TV, Wi-Fi. 
Usluga: Noćenja sa doručkom. Doručak se služi po principu švedskog stola. Hotelijer ima pravo da promeni  tip posluživanja obroka zavisno od broja gostiju u hotelu. 
Kontakt: www.astorhotel.gr

Hotel Royal Olympic 5* 
Lokacija: Hotel se nalazi na pešačkoj udaljenosti od novog muzeja Akropolja i Dionizijevog pozorišta odmah  pored čuvenog Zevsovog hrama. Za samo nekoliko minuta hoda od hotela se stiže do brojnih taverni,  restorana i prodavnica u živopisnoj Plaki. Stanica metro Acropolis udaljena je od hotela 300 metara.  Hotelski sadržaj: Hotel je kompletno renoviran 2009. godine. Ovaj moderan hotel poseduje recepciju koja je  na usluzi gostima 24h, panoramski restoran na poslednjem spratu hotela, bar, otvoreni bazen sa barom  (otvoren u toku letnje sezone), teretanu i spa centar kao i salu za sastanke.  
Sobe: Hotel rasplaže sa 265 soba. EXECUTIVE soba je standradna dvokrevetna soba, strukture fracuski ležaj  ili dva osnovna ležaja, uz mogućn